KONUK YAZARLAR

ÖZÜR DİLEYEREK ÇEKİLİYORUM!..

 29 Mayıs 2023

CHP Genel Merkez binasının temizlik işlerini yapan şirket elemanlarından birinin 12. kataki başkanlık katındaki çöp kutusunda bulduğu, buruşturularak atılmış kağıdı birlikte okuyalım:

Sevgili Yol Arkadaşlarım;

Bugüne kadar yaşadığımız seçim yenilgileri için ileri sürdüğümüz “hile yaptılar, oyları çaldılar” mazeretini bir kez daha ileri sürecek değilim.

Başarının yerini hiçbir mazeretintutmayacağını biz de öğrenmiş bulunuyoruz.

Yenilginin azı, çoğu olmaz; her şeyin adını doğru koymak gerekir: Yenilgi yenilgidir…

Aziz Nesin’in ifadesi ile söylersek:

Biz mağlup olduk efendim, çirkinliğe, kabalığa, bayağılığa mağlup olduk.”

Bu yüzden iki kişinin katıldığı bir seçimde kazanan tarafın alamadığı oyları, almış olmakla öğünecek değiliz herhalde.

Bu oyların yüzdesinin de hiçbir değeri yoktur. Çünkü bu oran, kaybeden tarafın aldığı oy yüzdesini göstermektedir. Dolayısıyla buradan bir “başarı hikayesi” çıkartamayız…

Biz, Türkiye’deki sağ-muhafazakar kesimin yüzde 65 civarında olduğu, kalan oyların tamamını almakla iktidar olunamayacağı gerçeğine göre stratejimizi yaptık. Bu nedenledir ki, AKP’den ayrılan-atılan siyasileri ittifakımıza dahil ettik. Plânlarımızın sonuç vermemiş olmasının kabahati tek başına bana ait olmamakla birlikte, sorumluluğu üstlenmekten kaçacak değilim. Üstleniyorum…

2010 yılında genel başkanlığına geldiğim CHP’nin oylarını “yüzde 40’lara çıkartamazsam çeker giderim” dediğimi unutmuş değilim dostlarım.

CHP‘de Baykal-Savikilisinin kurmuş olduğu “korku imparatorluğu’nu sona erdirme” sözü verdiğim de doğrudur.

Evet, evet ; “Parti içi demokrasiyi işleterek”, CHP tabanını da işin içerisine katacağımı; siyasi sorumluluğu tüm üyelere dağıtarak,liyakat”e göre görev dağılımını hayata geçireceğimi de vaat ettiğimi gün gibi hatırlıyorum.

BU SÖZLERİMİ YERİNE GETİRMEK İÇİN YETERİNCE ZAMAN BULAMADIM; ÇOK ÜZGÜNÜM… HEPİNİZDEN HELÂLLİK İSTİYORUM…

CHP’den “ulusalcı” olarak bilinen isimleri uzaklaştırarak; “liberal-sol” düşünceyi benimseyenlere görev vermekle hata yaptığımışimdi de düşünmüyorum. Gördüğünüz gibi bu nedenle oylarımızda bir azalma olamamıştır.

CHP olarak tercihimizi; Batı’dan (çağdaş uygarlıktan) yana yapmış olmakla son derece doğru bir iş yapmışız. AB’ye girme hedefinden ayrılmadıkça, önümüze koydukları kriterlere uymakla, demokrasimizin daha da gelişeceğine olan inancımız hiç değişmedi.

Bütün burada anlattıklarım ve bu kısa mektupta sayamayacağım diğer olaylar ile durumlar karşısında; ekip olarak iktidarı değiştirmek için elimizden geleni yaptık. Aksini kimse düşünmesin. Kısa bir süreliğine de olsa 85 milyonluk bir ülkenin “tek adamı” olmayı kim istemez ki! Uyumlu çalışmak için ekip çalışması yaptığımızı ve görevlendirmeleri de buna göre yaptığımızı inkâr edecek değilim.

Ama gördüğünüz gibi olmadı/olamadı işte…

Bugüne kadar bana destek veren tüm yol arkadaşlarıma ve vatandaşlarıma teşekkür ediyorum.

Takdir edersiniz ki yaşım 76’ya geldi; bundan sonra “hak-hukuk-adalet” yürüyüşü yapabilmem bayağı zorlaşmıştır.

13 yıl önce bana teslim ettiğiniz emanetinizi geri veriyorum!..

BANA İZİN VERİNİZ!..

Allah’a ısmarladık demeden önce, son bir dilediğimi iletiyorum:

Parti içi demokrasiyiişleterek; tüm üyelerin katılımı ile gerçekleştirilecek delege seçimlerisonunda toplanacak Büyük Kuraltay’da ortaya çıkan iradeye bir şans veriniz lütfen.

Hizipçilik yapmayınız…

Şahsen, seçilecek yeni lidere, tüm siyasi birikimim ve hesap uzmanlığımla sonuna kadar yardımcı olacağımdan kimsenin en ufak bir kuşkusu olmasın.

Birlik ve beraberlik içerisinde gidilecek önümüzdeki yerel seçimler ve burada alınacak başarının, 2028seçimlerini bire bir etkileyeceğini asla gözden kaçırmayınız.

2028‘de olmazsa en geç 2033′te ülkemize baharların geleceğine inancınızı hiç kaybetmeyin…

Kimseye kırgın ve küskün değilim.

Herkese (varsa) hakkımı helâl ediyor ve tüm vatandaşlarımdan helâllik istiyorum.

Asla umutsuzluğa kapılmayınız…

Herşeyin çok güzel olacak!..

Atatürkle kalın, dostça kalın…

Hoşça kalın…

29/05/2023-ANKARA

Av. Cemil Can

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir