KONUK YAZARLAR

“GEÇ BUNLARIII ANAAAM BABAM GEEEEEÇ BUNLARI”!..

Peki ya siz “bu kılıçları kime çekiyorsunuz”?

Yemin töreninde “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı attıkları için genç teğmenler hakkında soruşturma açılmasını buyurdunuz.

Emriniz olur.

İktidar ortağınız Fetullah Gülen Cemaati ile yollarınız ayrıldıktan ve 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni yaşadıktan sonra, haklı olarak harp okullarını kapattınız.

Çünkü bu kurumlardan FETÖ’yü temizlemek imkânsız gibi bir işti.

Bu arada masum insanlar (Mustafa Kemal’in askerleri) da bedel ödediler; buna rağmen kararınızı desteklemiştik.

Kurunun yanında yaşlar da yanar” atasözümüz ilk aklımıza gelendi…

***

Milli Savunma Bakanlığı Personel ve Askeri Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği’ne (1) göre askeri okullara alınacak öğrencilere netice itibariyle; “ mülakat sınavı” ile (2) seçtiniz.

Dördü sivil biri asker olan Mülakat komisyonlarının (3) itinayla seçtiği bu öğrenciler, 5 yıllık eğitimleri sırasında “darbeci” olarak mı yetiştirdiler demek istiyorsunuz?!

Eğer öyleyse, sırasıyla yönetmeliği yapanları, yönetmeliğe göre oluşturulan komisyon üyelerini ve öğrencileri yetiştiren akademisyen subayları soruşturmak gerekecektir.

Sonuç itibariyle bu silsile, AKP’nin ülkeyi yönetemediği sonucuna getiriyor bizi…

Çocukların yakasından çekin elinizi…

Eğer o çocukların darbe ve darbecilerle en ufak bir ilişkisi kurulabilirse, bunun hesabını siz vereceksiniz.

Demek ki, sıfırdan kurduğunuz “askeri müfredat” darbe üretmeye elverişlidir!

Dolayısıyla askeri okullarda “darbeci” subaylar yetiştirenler olarak birinci derecede sorumlu olan sizlersiniz!..

Kaldi ki:

Soruşturulması gerekenler “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyenler değil, diyemeyenlerdir.

Bu durumun da başlıca sorumlusu, 22 yıldır eğitim politikalarını belirleyen omurgasız ve aciz AKP iktidarlarıdır…

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan 21. İmam Hatipliler Kurultayı’nda konuşuyor:

Teğmenlerin geleneksel yemin töreninde kılıçlarını havaya kaldırmalarını kastederek, “Bu kılıçları kime çekiyorsunuz?” diye sorup, soruşturma makamlarına, buyruk veriyor. (4)

Teğmenler, yemin törenlerinde kılıçlarını “…laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller” karşı çekeceklerini, yeminlerinde (5) zaten belirtmişlerdir.

Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eden” Cumhurbaşkanı da yemin ederken:

Demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma…” (6) demek suretiyle aynı yemini etmiştir…

Demek ki, sorun ne yemin metninde ne da havaya kaldırılan kılıçlardadır!..

TSK tarihinde bir ilki başaran kızlarımızı “FETÖ ile iltisaklı” olarak damgalarsanız eğer, tarihe en büyük FETÖ’cü olarak siz geçeceksiniz!..

Benden söylemesi…

***

Her zaman olduğu gibi ülkeyi yönetmekte acze düşün iktidarın; gündemi değiştirmek, yapay gündemler yaratmak ve mağduriyet edebiyatı” ile “kutuplaştırma siyaseti”ni sürdürmek ve bu şekilde hızla erimekte olan (7) tabanını konsolide etmek çabası içerisinde olduğu çok açıktır.

Yumaşama” ve “normalleşme” gibi önceki söylemlerin samimi olmadıkları, zaman kazanma amacıyla gündeme taşındıkları da açık seçik ortaya çıkmıştır…

AKP, halkı kutuplaştırmaktan asla vazgeçemez!

Zira halka söz verdiği hiçbir vaadini yerine getirememiştir.

Dolayısıyla övünebileceği bir tek icraati yoktur.

Siyasi hayatını sürdürebilmek için tek yolu kalmıştır:

O da halkı kutuplaştırmaktır…

***

Eğer gündem bu tür gerçek dışı konularla meşgul edilmemiş olsaydı, son iki haftada:

İstanbul Sancaktepe Belediyesi’nin eski AKP’li başkanı Şeyma Döğücü’nün bugün kilosu 500 TL olan 4 bin 750 kilo baklavayı, Ocak ayında belediyenin parası ile neden satın aldığı ve kimlere yedirdiği tartışılacaktı.

Üzerinde adının yazdığı lokum kutuları ile 500 bin adet kahveyi neden kendi cebinden değil de belediye kasasından satın alarak dağıttığı konuşulacaktı. (8)

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) endeksine göre, dünyada gıda fiyatları ağustosda önceki ayın revize edilmiş seviyesine göre 0.3 puan azalarak 120.7 puana gerilerken, Türkiye’de gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki yıllık artışın neden yüzde 44.88 olarak tespit edildiği sorulacaktı…(9)

Çiftçinin ürünü neden tarladan tüketicinin sofrasına getirilemiyor, (10) neden sistem aracılara hizmet eder halde tutuluyor soruları irdelenecekti.

Bu bilgilerin yanıtlarına sahip olabilseydik eğer, büyük olasılıkla hükûmete de biraz küsecektik.

Yemin töreninde teğmen kızlarımız kılıç çekmeselerdi eğer:

2025-27 Orta Vadeli Program’ı okuyacak ve önümüzdeki 3 yıl içerisinde yap-işlet-devret projelerine 327 milyar TL ödeyeceğimizi, (11) müteahhitlerimizin rahat edeceğini, bizim ise vergi yükümüzün ikiye katlanacağını öğrenip, iktidara biraz sitem edecektik…

Olmadı işte…

***

Hal böyle olunca:

MSB elbette ki, “disipline aykırı hiçbir eyleme müsamaha göstermeyecektir” (12) şeklinde açıklama yapmak zorunda kalacaktır…

Elbette ki Reis:

Bunların sür’atle temizlenmesi gerekir” (13) talimatını verecektir.

22 yıldır “darbe tehdidi altında” olduğunu ima ederek “mağdur” rolü oynayan AKP iktidarlarının, bu edebiyattan daha çok ekmek yiyeceği anlaşılmaktadır.

Teğmenlerin değil “darbe” yapmak, “darbe tehdidi” oluşturabileceklerine bile aklı başında kimse inanmıyor.

Ama:

AKP’nin bir gün daha fazla iktidarda kalmak için pırıl pırıl Anadolu çocuklarını kışla kapısının önüne koyabileceğine yürekten inanıyoruz!..

Av. Cemil Can

DİPNOTLAR:

(1) https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=38966&mevzuatTur=KurumVeKurulusYonetmeligi&mevzuatTertip=5

(2) Mülakat sınavı

MADDE 15 – (1) Adaylar Bakanlık tarafından oluşturulan mülakat komisyonları tarafından sınava tabi tutulurlar.

(2) Mülakat; komisyon ile aday arasında yüz yüze, sözlü iletişim şeklinde, soru ve cevap yöntemi uygulanarak gerçekleştirilir.

(3) Mülakatta adaylar; genel görünüş, kendisinden istenileni kavrama yeteneği, özgüveni, öz geçmişi, kişiliği, psikolojik yapısı, kendini ifade edebilme yeteneği, beden dilini kullanma becerisi, duygusal dengesizlik, dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk, açıklık ve askerî personel/askerî öğrenci adayları için ayrıca askerlik mesleğine uygunluğu ve istekli olması yönünden değerlendirilir.

(4) Adayların mülakat sınavında başarılı olabilmesi için Bakanlık tarafından belirlenecek baraj puanı ve üzerinde puan alması gereklidir.

https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=38966&mevzuatTur=KurumVeKurulusYonetmeligi&mevzuatTertip=5

(3) Mülakat Komisyonu:

Millî Savunma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay MYO’ya askerî öğrenci seçim süreçlerinde her yıl ortalama 32 mülakat komisyonu kurulmakta ve bu komisyonlarda yedeklerle birlikte ortalama 200 kişi görev yapmaktadır. Her komisyon biri başkan olmak üzere beş üyeden oluşmaktadır.

https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/11102021-16113

(4) https://www.trthaber.com/haber/gundem/cumhurbaskani-erdogan-bu-kiliclari-kime-cekiyorsunuz-876535.html

‘5) “Ant içeriz ki laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacağız. Ne mutlu Türküm diyene!

https://www.bbc.com/turkce/articles/c1k31ew21l4o

(6) “Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

https://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanligi/gorev_yetki/

(7) İktidara yakınlığı ile bilinen BETİMAK ARAŞTIRMA’NIN ağustos ayı anketine göre, CHP’nin yüzde 34,7; AKP’nin yüzde 29,3; MHP’nin yüzde 9,9 oy desteği var.

https://www.sozcu18.com/betimar-arastirma-sirketinden-carpici-anket-chp-arayi-aciyor-46236h.htm

14 Mayıs Seçimlerini en yakın sonuçları ile tahmin eden Hakan Bayrakçı’nın şirketi SONAR’ın anketine göre ise CHP’nin yüzde 36,2; AKP’nin yüzde 23,8 ve MHP’nin yüzde11,2 oy desteği var. Her iki halde de CHP tek başına Cumhur İttifakı’ndan fazla oy alıyor.

https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/sonarin-son-secim-anketi-aciklandi-oy-farki-13-puan-oldu-2244937

(8) https://www.sozcu.com.tr/alper-yegin-akp-doneminde-yapilan-israfi-ifsa-etti-p81528

(9) https://www.sozcu.com.tr/kuresel-gida-enflasyonu-yillik-bazda-yuzde-1-1-dustu-turkiye-de-yuzde-44-88-artti-p81902

(10) https://www.odatv.com/ekonomi/domates-ureticisi-isyan-etti-ciftci-icin-2024-tarihe-gececek-120062112

(11) https://www.sozcu.com.tr/kara-delik-327-milyar-daha-yutacak-p82077

(12) https://www.sozcu.com.tr/son-dakika-tegmenlere-kilicli-yemin-incelemesi-p81623

(13) https://www.ntv.com.tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogandan-kilicli-yemin-aciklamasi-bu-kiliclari-kime-cekiyorsun-temizlenmesi-icin-calisma-yapiyoruz,GjuMfY_1N0Kvrfii_OZqpg

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir