KONUK YAZARLAR

FİGÜRANA FİGÜRANLIK!..

 

 tatbikat

İngiliz “Times” gazetesi manşetten verdiği haberde, dünyanın dört bir yanından gelen cihatçıların “Türkiyenin sınır politikası” sayesinde kolaylıkla Suriye’ye girebildiklerini belirtti. Suriye sınırı AKP’nin hatalı politikaları yüzünden kevgire çevrildi, gireni çıkani belli değil… Terörist gruplar, Suriye güçlerinin geri çekilmek zorunda kaldığı bu sınırdan içeri giriyorlar. Erdoğan ise bu durumu fırsat bilerek sınır denetimini yaptırmıyor ve bu şekilde muhaliflere destek vererek, Esat’ı devirebileceğini sanıyor… Terörist grupları izlemek için görevlendirildiği açık olan; genel amaçlı ve silahsız bir Suriye helikopterini düşürme emrini veren AKP hükümeti, dünya kamuoyu önünde daha da zor duruma düşüp iyice yalnızlaşmıştır…

Pentagon‘un raporuna göre, dünyayı savaşın eşiğine getiren “sarin gazı”  El Kaide (1) tarafından yol geçen hanına döndürülen Suriye sınırından sokulmuştur. Emperyalizmin tetikçiliği görevini üstlenen terör gruplarını etkisiz hale getirmek için, Suriye devletinin operasyon yapması ve hatta “sıcak takip” hakkını kullanarak komşu ülkenin sınırlarından bir miktar içeri girmesi son derece doğaldır ve haktır… Tıpkı bir zamanlar Türkiye’nin PKK’ya karşı yürüttüğü operasyonlarda sıcak takip sırasında Irak topraklarına girdiği gibi.. Böyle bir durumda sınırları ihlal edilen ülkenin “angajman kuralları” bahanesine sığınarak müdahale eden devlet güçlerine ateş açması, doğru değil ve doğrudan terörist gruplara destek anlamına gelmektedir. Nitekim düşürülen helikopter pilotunun paraşütle indikten sonra, terörist gruplarca yakalanıp, kafasının kesilmesi olayı da akla böyle bir iş birliğini getirmektedir!..

Gelişmeleri yakından izleyen yabancı gözlemcilerin ortak kanısı; Suriye keşif helikopterinin düşürülmesi ile Haziran 2012’de Rusya, Çin, İran ve Suriye’nin Doğu Akdeniz’de ortak askeri tatbikat yapmaya hazırlandıkları sırada, (2) NATO tarafından Suriye’nin hava savunma sistemlerini test etmek amacıyla görevlendirilip gönderilen Türk jetinin düşürülmesinin intikamının alındığı şeklindedir… Zaten “angajman kuralları” da bu olay üzerine değiştirilmişti…

Türkiye’nin çıkarının ne olduğu bir türlü anlatılamayan “Suriye politikası” yüzünden, yaşanan bu olaylar karşısında, ana muhalefet partisi CHP’nin, hükümeti desteklemesini anlamak mümkün değildir. Anımsanacağı gibi, Kılıçdaroğlu Türk keşif uçağının düşürülmesinde de Suriye’ye karşı “Bu olay sineye çekilemez, üstü örtülemez, zamana yayılarak unutturulamaz” diyerek son derece sert mesajlar vermişti.(3) O tarihte Kılıçdaroğlu, Türk keşif uçağının Suriye sınırını ihlal etmesi üzerine düşürülmesini haksız bir eylem olarak nitelendirmişti… Nedense aynı ihlali yapan Suriye keşif helikopterinin düşürülmesini doğru bulmaktadır… Ana muhalefet partisinin bu tutarsızlığının bir nedeni olmalıdır!? Anlaşılan yeni CHP dış politikasını “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesine göre değil, ABD’nin Ortadoğu’daki çıkarlarına göre saptamaya başladı… Eğer öyle değilse, -çapsız sözcüğünü kullanmak istemiyorum- Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanlığı makamını dolduramıyor demektir… Her iki halde de CHP’nin durumu kötüdür. Son olasılık; Kılıçdaroğlu AKP hükümetinin izlediği Suriye politikasında, Türkiye’nin yararının ne olduğunu biliyor olmasıdır!.. O zaman CHP tabanını ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmez mi? Kılıçdaroğlu’nun sürekli olarak hükümetin muhalefeti bilgilendirmediğinden yakınması da bu nedenle inandırıcı olamaz!..

Hükümetin Suriye politikası ile Türkiye’nin figüran durumuna düştüğü ve G-20 zirvesinde bu durumun net olarak ortaya çıktığı, analistlerin ortak yorumudur. Buna rağmen, yeni CHP yönetiminin, AKP Hükümetinin hatalı politikalarını desteklemesi ne anlama gelmektedir? Muharrem İnce (4) ve Gökhan Günaydın‘ın (5) bu konudaki açıklamaları, Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklaması ile örtüşmektedir… Demek ki, partinin görüşü bu şekildedir!..

Kılıçdaroğlu’nun Suriye keşif helikopteri düşürüldükten sonra, “Türkiye gereğini yaptı, olaya böyle bakmak gerekir” şeklindeki açıklaması, ne yazık ki, CHP’yi Esat rejimine saldıran terörist gruplarla aynı safta buluşturmuştur!..

Daha önce yapılan Mısır ziyaretinde, gerici terörist örgüt “Müslüman Kardeşler”in (6) eski dış ilişkiler bakanı Darrap ile CHP heyetinin görüşmesi ve destek vermesi de CHP’ye hiç yakışmamıştır. Bu noktadan itibaren PKK terör örgütü ile masaya oturan AKP hükümetinin görüşmeleri de meşrulaştırılmış bulunmaktadır!.. Dolayısıyla CHP bu konu ile ilgili eleştiri hakkını da kaybetmiştir!..

CHP’nin destek verdiği hükümetin dış politikası, acaba dışarından nasıl görünmektedir? Bu sorunun yanıtı “Foreign Policy” dergisinde, Türkiye’nin HAMAS’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları‘nın kurucusu Salah Al-Arouri’ye ev sahipliği yaptığı ve İsrail’e karşı eylemler Türkiye’den planlandığı için terörü destekleyen ülkeler listesine alınabilir şeklinde verilmiştir!.. (7)

Y-CHP’nin AKP hükümetinin ülkemize bir yararı olmayan politikalarına destek vererek, iktidara gelmesi olanaksızdır. Figürana figüranlık yapmak CHP’ye hiç ama hiç yakışmamaktadır!.. Bu tür örnekler, kaset operasyonu ile CHP’nin başına getirtilen TESEV’cilerden beklenen asıl görevin, karşı devrimin başarısı için “muhalefet yapmamak” olduğunu açıkça ortaya koymaktadır… Her halde, CHP delegasyonun şapkayı önüne koyup düşünmesi ve bir karar vermesi gerekmektedir… Kangren olmuş kol kesilecek, başka yolu yok!..

Av. Cemil Can

DİPNOTLAR:

  1. http://tr.wikipedia.org/wiki/El_Kaide

  2. http://www.cnnturk.com/2012/dunya/06/19/rusya.cin.ve.iran.suriye.ile.tatbikat.yapacak/665718.0/index.html

  3. http://siyaset.milliyet.com.tr/kilicdaroglu-ndan-aciklama/siyaset/siyasetdetay/24.06.2012/1558194/default.htm

  4. http://www.aksiyonhaber.com/muharrem-inceden-helikopter-cikisi-73732h.htm

  5. http://www.internethaber.com/bu-cocuklar-okul-sevinci-yasayamadi-585388h.htm

  6. http://tr.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCsl%C3%BCman_Karde%C5%9Fler

  7. http://www.foreignpolicy.com/

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir